Włodzimierz Dolata


Włodzimierz Dolata to postać o znaczącym wpływie na polską naukę i technologię żywności. Urodził się 6 stycznia 1942 roku we Wrześni, skąd rozpoczęła się jego bogata kariera zawodowa. Jest on uznawany za profesora nauk rolniczych, co podkreśla jego ekspercką wiedzę i doświadczenie w dziedzinie technologii żywności.

W ciągu swojej kariery, Dolata przyczynił się do wielu badań i publikacji, które wzbogacają naszą wiedzę o żywności oraz jej przetwarzaniu. Jego osiągnięcia są istotne nie tylko dla środowiska akademickiego, ale również dla przemysłu spożywczego w Polsce.

Życiorys

Włodzimierz Dolata, uznawany za wybitnego specjalistę w dziedzinie technologii żywności, rozpoczął swoją edukację w 1960 roku, kiedy to ukończył Liceum Ogólnokształcące im. Henryka Sienkiewicza we Wrześni. Po tym wydarzeniu, w latach 1960-1965, studiował na Wydziale Technologii Rolno-Spożywczej Wyższej Szkoły Rolniczej w Poznaniu.

W 1975 roku uzyskał stopień doktora, obroniwszy pracę doktorancką na temat: Technologiczna ocena nowej techniki obróbki cieplnej farszów wędlinowych, pod kierunkiem promotora Józefa Gracza. Jego kariera akademicka rozwijała się dynamicznie, co zaowocowało habilitacją w 1992 roku, na podstawie rozprawy pt. Wpływ niektórych parametrów technicznych kutra na kształtowanie jakości farszów i wędlin oraz energochłonności procesu kutrowania.

Na początku 2001 roku Włodzimierz Dolata otrzymał tytuł naukowy profesora nauk rolniczych oraz został odznaczony Złotym Krzyżem Zasługi. Po zakończeniu kariery akademickiej przeszedł na emeryturę, pozostawiając po sobie znaczący dorobek naukowy.

Łączny dorobek profesor Dolaty obejmuje 181 publikacji, z czego 75 to oryginalne prace twórcze, a także jeden podręcznik, jeden skrypt oraz trzy patenty. Jego prace koncentrują się głównie w obszarze technologii żywności, ze szczególnym uwzględnieniem technologii mięsa.

Do najważniejszych osiągnięć badawczych Włodzimierza Dolaty należy:

  • zastosowanie prądu o częstotliwości 50 Hz do elektro-kontaktowej obróbki cieplnej przetworów mięsnych,
  • opracowanie sposobu pomiaru naprężeń w zespole tnącym wilka,
  • kompleksowe i nowatorskie zbadanie procesu rozdrabniania surowców mięsnych w kutrach,
  • opracowanie kompleksowej metodyki i oprogramowania komputerowego do badania właściwości reologicznych i tekstury farszów oraz wędlin na aparacie Instron,
  • określenie wpływu sposobu wytwarzania dymu wędzarniczego i rodzaju drewna na cechy jakościowe wędlin,
  • zastosowanie komputerowej analizy obrazu do badania jakości produktów i oceny jakościowej zespołów roboczych maszyn.

Odznaczenia i wyróżnienia

Włodzimierz Dolata został uhonorowany licznymi odznaczeniami, które świadczą o jego znaczącym wkładzie w rozwój różnych dziedzin. Poniżej przedstawiamy listę jego wyróżnień:

  • Złoty Krzyż Zasługi,
  • Medal Komisji Edukacji Narodowej,
  • Złoty Medal im. Jana Kilińskiego za zasługi dla rzemiosła,
  • Medal Stowarzyszenia Rzeźników i Wędliniarzy RP za szczególne zasługi dla rozwoju rzemiosła rzeźnicko-wędliniarskiego,
  • Honorowa Odznaka Rzemiosła,
  • Odznaka honorowa „Zasłużony dla Rolnictwa.”

Przypisy

  1. Kronika, sigma-not.pl
  2. UP Poznań. [dostęp 27.08.2014 r.]
  3. a b WD, Nowi profesorowie - prof. dr hab. Włodzimierz Dolata - Instytut Technologii Mięsa, w: Wieści Akademickie, nr 3(42)/2001, wyd. AR Poznań, s. 8-9, ISSN 1429-3064

Oceń: Włodzimierz Dolata

Średnia ocena:4.76 Liczba ocen:21